Flexible Housing

The brief for this project was to provide high-quality flexible living accommodation with integral workspace, primarily for young people, on a site within the Yorkshire Dales National Park.

The proposed terrace of four houses is designed to maximise adaptability. The internal configuration allows the dwellings to be used in a number of ways to suit specific and changing needs of individuals, couples or families. The lower two levels of the three-storey houses have a variety of spaces which can be used interchangeably for bedrooms, offices, workshops or enlarged living areas. A frame structure and the use of non-load bearing internal partitions also allows for ease of adjustment of internal layouts as required.

The design is derived from the particular nature of the site. Set over three levels the spaces are housed under a large monopitch roof, oriented to follow the significant slope across the site. The internal expression of the roof pitch heightens the sense of spaciousness within the rooms immediately below. Dual-aspect open-plan living, kitchen and dining spaces are located on the mid-level opening directly out onto rear south-west oriented private gardens which capture the sun.

The building is clad in local stone and timber which relates to the local vernacular of traditional housing and agricultural buildings. The new housing however is detailed and assembled in a contemporary manner. Also, by extending the use of timber and stone to form the garden enclosures, the terrace is seamlessly integrated into the landscape.

< Back to Projects

e: info@larissajohnston.com        t: 020 3417 8689

 

© Larissa Johnston Architects Ltd Registered Company No. 09655784